JooMix

 

 

 

 

 

Friday, 18 August 2017 00:00

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivačica i direktorica knjižare "Karver" pozvana je da učestvuje kao delegat Momentum Literature Programme u Edinburgu. 

Poziv je upućen od stane Edinburških festivala, Britanskog savjeta Škotske i Kreativne Škotske, a povod je festival "Odakle zovem", Podgorica (2008 – 2017) www.odaklezovem.net koji je od strane Britanskog savjeta u Podgorici preporučen kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu i stvaralaštvo u Crnoj Gori i u regionu. Varja Đukić će predstaviti načine promocije književnih djela i umjetnika, kretativne domete festivala Odakle zovem, projekciju festivala u odnosu na tendencije koje brišu granice jezika u cilju najvažnijeg – afirmacije umjetničkog djela. Program za učesnike je organizovan za dvije umjetničke oblasti: vizuelne umjetnosti i književnost.

Program se odvija u okviru Edinburškog međunarodnog festivala knjige, patronatom Britanskog Savjeta Škotske, Britanskog Savjet za Književnost, a partenri su Kreativna Škotska i Edinburški Festivali.

The Edinburgh International Book Festival www.edbookfest.co.uk je najveća svetkovina pisane riječi u svijetu, traje 17 dana svakog avgusta, poziva oko 900 autora. Festival je inovativan i ne distancira se od političkih pitanja.

Edinburški festivali su škotski svjetski kulturni brend, privlače preko 4 miliona gledalaca, više od 30.000 umjetnika iz preko 70 zemalja i 1.000 akreditovanih medija. Tokom cijele godineu Edinburgu se održava 12 velikih internacionalnih festivala, 6 u avgustu: Edinburgh Art Festival, Edinburgh Festival Fringe, Edinburgh International Book Festival, Edinburgh International Festival kao i The Royal Edinburgh Military Tattoo.

Podršku za predstavljanje festivala u Edinburgu daje i Ministarstvo kulture Crne Gore.